ÖFC Magasinet

 

Fotografin har en lång och stark tradition här på Österlen. Landskapet och människorna har alltid fascinerat. För fotografin handlar i grunden om oss människor och hur vi lever våra liv. Om våra relationer, våra känslor och dom avtryck vi gör. I det lilla och det stora har fotografin i snart två hundra år, dokumenterat detta. Och bilden söker sig ständigt nya vägar.

Därför har vi i hjärtat av Österlen, öppnat en plats och arena för detta. Vi tror att fotografin, bilden och dess digitala förlängning behöver det. En fysisk plats, ett sammanhang, där bilden kan upplevas, undersökas och utvecklas.

Byggnaden, Smedstorps sädesmagasin, uppfördes för drygt hundra år sedan i samband med järnvägens tillblivelse. Det byggdes för att torka och distribuera säd och här brevid låg bränneriet, nu rivet och ersatt med snickerifabriken. Senare blev magasinet handelslager och militären har också använt det som förråd. Tanken var att det skulle rivas och byggnaden förföll under många år. Vi förvärvade byggnaden 2008 och påbörjade en pietetsfull restaurering. Målsättningen är att återställa det som en del i Smedstorps unika stationsmiljö.

 

Per, Carola och Clara Elde

 

 

 

Håkan Gottberger

" Är en fotograf som andas bilder och möter världen med sitt bullrande skratt- -en poetisk bildfångare med själen som insats och ett långt liv av intryck."

Instagram